هشدار خود مراقبتی کارگروه شرایط اضطرار پدیده گرد و غبار خراسان رضوی پایان کار پویش مدادرنگی ۳ با حمایت از ۲ هزار کودک کار در مشهد ۳۶ درصد جامعه هدف کمیته امداد را سالمندان تشکیل می دهند اهدای اعضای ۲ نفر از مصدومان حادثه معدن طبس انتخاب دانشگاه فردوسی مشهد به عنوان دومین دانشگاه جامع کشور هر چهار ثانیه یک نفر به آلزایمر مبتلا می‌شود سازمان جهانی بهداشت نسبت به شیوع ویروس مسری و کشنده ماربورگ هشدار داد وعده‌های متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان چه زمانی به معنای واقعی عملی می‌شود؟ فوت ناگهانی دانش‌آموز مینودشتی در حیاط مدرسه + فیلم (۱۲ مهر ۱۴۰۳) یک‌سوم عمل‌های بیماری صرع ایران در مشهد انجام شده است واژگونی یک دستگاه خودروی سواری در جاده ملک آباد - مشهد پایان زورگیری‌های وحشتناک باند عقاب‌های خون‌آلود در مشهد + عکس ترافیک نیمه‌سنگین در بولوارهای سجاد و امام‌خمینی(ره) و میدان شهید فهمیده مشهد (۱۲ مهر ۱۴۰۳) ۵۰ تا ۸۰ درصد ماده اولیه دارو‌ها در داخل کشور تولید می‌شود پیش‌بینی می‌شود تا سال ۱۴۳۰ یک میلیون و ۶۰۰ هزار سالمند وابسته به مراقبت در کشور داشته باشیم همایش بین‌المللی بیماری صرع در مشهد آغازبه‌کار کرد (۱۲ مهر ۱۴۰۳) ضروت تلاش برای بهبود کیفیت زندگی سالمندان| علائم افسردگی در سالمندان از فردی به فرد دیگر متفاوت است همه آنچه که برای برنامه‌ریزی سفر نیاز دارید | بسیار سفر باید تا پخته شود خامی لایحه شرح‌ وظایف وزارتخانه میراث فرهنگی در مجلس شورای اسلامی در حال تصویب است اعلام نتایج اولیه آزمون صلاحیت حرفه‌ای سازمان روانشناسی افزایش حدود ۳۰۰ درصدی هزینه دریافت گواهینامه و سکوت پلیس راهور هشدار سازمان جهانی بهداشت درباره یک ویروس تنفسی خطرناک برخی شهروندان مشهدی از افزایش ناگهانی هزینه‌های قبض برق گلایه‌مندند | تعویض اجباری کنتور برق چکار کنیم در فصل پاییز کمتر دچار سرماخوردگی و آنفلوآنزا شویم؟
سرخط خبرها

انقراض آبگوشتی با ظهور فست فود‌ها!

  • کد خبر: ۱۰۱۹۲۱
  • ۱۴ فروردين ۱۴۰۱ - ۱۲:۳۸
انقراض آبگوشتی با ظهور فست فود‌ها!
همان قدر که فناوری می‌تواند غذای ما را به سمتی ببرد که ارزش آن از چیزی که هست بیشتر شود، می‌تواند به سمت وسویی هم ببرد که از چیزی که هست، بسیار بدتر شود.

به گزارش شهرآرانیوز، «آبگوشت غذای لذیذی است»؛ شاید بچه دبستانی‌ها وقتی این جمله را می‌نوشتند، دهانشان آب می‌افتاد و دوست داشتند جای «امین» و «اکرم» بودند و برای رسیدن ظهر جمعه و خوردن تلیت و گوشت کوبیده لحظه شماری می‌کردند، ولی فکرش را نمی‌کردند که روزی غذا‌های فست فودی، «آبگوشت» را گوشه رینگ فراموشی بیندازند.

یک فقره آماری مربوط به دو سال پیش، نشان می‌دهد فقط در مشهد در هر ۱۸متر به طور میانگین یک واحد فست فود ایجاد شده است. این قصه فقط محدود به این شهر نیست که نتایج آمارگیری از فرهنگ رفتاری خانوار هم با جمعیت آماری درخورتوجه (حدود ۶۰هزار خانوار) نشان می‌دهد که بیش از ۴۸درصد افراد در یک ماه، از فست فود و همچنین ۴۱درصد آن‌ها از غذای بیرون استفاده کرده اند.

فست فود‌ها درحال تصاحب سفره‌های جهانند و جا دارد یادآوری کنیم که این موضوع، محدود به ایران نیست و بسیاری از کشور‌ها با حذف خوراک سنتی از سبد غذایی شان مواجهند. در این شرایط آیا باید منتظر رخت بستن غذا‌های سنتی از سفره جامعه ایرانی باشیم؟ آیا در ذائقه غذایی متولدان نسل‌های اخیر، جایی برای غذای سنتی مانند آبگوشت باقی مانده است یا باید این غذا را درحال انقراض بنامیم؟

اصلا چه چیزی ذائقه غذایی ما را شکل می‌دهد و غذا چقدر به هویت ایرانی ما گره خورده است؟ دکتر کوروش جعفریان، متخصص تغذیه و رژیم غذایی و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران، در پاسخ به تعدادی از این سوال‌ها به جام جم گفته است: «از تغییر فرهنگ گریزی نداریم و یکی از شاخه‌های مهم فرهنگی هم مربوط به فرهنگ غذایی است، اما هرکشوری که قدرت بیشتری دارد، توان غلبه فرهنگ غذایی اش بر کشور‌های دیگر بیشتر است.

متاسفانه حالا ذائقه غربی در این حوزه، قدرت بیشتری دارد و باعث شده است الگوی غذایی به خصوص در بین نسل تازه ایران تغییر کند.» جعفریان معتقد است همان قدر که فناوری می‌تواند غذای ما را به سمتی ببرد که ارزش آن از چیزی که هست بیشتر شود، می‌تواند به سمت وسویی هم ببرد که از چیزی که هست، بسیار بدتر شود. او می‌گوید: «متاسفانه اغلب مواد غذایی که به شکل فست فود می‌بینیم، ارزش غذایی ناچیز و انرژی زیادی دارد که این به دلیل فوت وفن صنعتی است که قصد دارد ما را برده این غذا‌ها کند.»

براساس آمار اتحادیه اغذیه فروشی ها، اقبال به غذا‌های فست فودی نسبت به گذشته در ایران افزایش داشته است. با این رویه شاید تا چند سال دیگر از غذا‌های سنتی ایرانی تنها یک نام باقی بماند و بس، اما چه چیزی ما را به سمت فست فود‌ها سوق داده است و چه چیزی ذائقه غذایی ما را تشکیل می‌دهد؟ برای یافتن پاسخ این سوال، به گفته‌های استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران بسنده می‌کنیم. او معتقد است مولفه‌های بسیاری در شکل گیری ذائقه ما دخالت دارد. اما یکی از مهم‌ترین آ ن ها، الگوی غذایی مادر در دوران بارداری است که بسیار در تمایلات غذایی فرزندان تعیین کننده است، حتی مطالعات نشان می‌دهد که الگو‌های غذایی مادربزرگ هم در این حوزه موثر است.

هرچند عوامل یادشده می‌تواند در تغییر ذائقه ایرانیان دخیل باشد، بد نیست در پایان به عامل قیمت زیاد برخی اقلام مانند گوشت هم اشاره کنیم؛ عاملی که به نظر نقش درخورتوجهی در کمرنگ شدن برخی غذا‌های سنتی در سفره ایرانیان دارد.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->